fbpx

De woningmarkt staat als een huis!

– 22 april 2020 –

Na de persconferentie van gisteren zijn er gemengde gevoelens. Blij dat de kinderen weer naar school kunnen (voor een deel), maar voorlopig kunnen we schudden naar het voetbal, moeten we nog steeds thuis werken, kunnen we niet op bezoek bij opa en oma en de zomerse festivals mogen we vergeten. Laten we deze dag toch positief beginnen: de woningmarkt staat nog als een huis! 

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is met goed nieuws gekomen:

De prijs van een verkochte woning is in de periode 16 maart – 15 april vergelijkbaar met die van een maand ervoor. Huishoudens met concrete aankoopplannen zetten deze gewoon door. NVM-voorzitter Onno Hoes hekelt daarom de onheilsprofeten die stellen dat er een crisis op de woningmarkt op de loer ligt.

NVM baseert zich als enige partij op real-time data; zij heeft haar dochteronderneming brainbay gevraagd om de cijfers van de woningmarkt aan het begin van de financiële crisis (eind 2008) en die van het begin van de coronacrisis op een rij te zetten. “De krapte aan het begin van de coronacrisis, is er nog steeds” stelt NVM-voorzitter Onno Hoes. “Waar we nu te maken hebben met een zeer krappe woningmarkt met een sterk dalend te koop staand aanbod en hard stijgende prijzen, was er destijds sprake van een evenwichtige woningmarkt, waarin het te koop staande aanbod al een tijdje opliep en de prijsontwikkeling veel gematigder was”, aldus Hoes.

Het percentage huishoudens dat de koop heeft teruggedraaid, waarbij men zich dus beroept op het voorbehoud, nam de eerste weken van sociale onthouding toe van 2,5% tot 4%. Echter, afgelopen week daalde het percentage weer naar 2,5%.

NVM blijft erop wijzen dat het grote tekort op de woningmarkt enkel opgelost wordt door de komende jaren te blijven bouwen. “Juist nu is het belangrijk dat er publiek-private regie komt tussen overheden, bouwbedrijven en financiële instellingen. Bouwen én de transformatie van kantoren naar woningen maar ook winkels die woningen worden. Elk huis telt”, aldus Hoes.

Bent u van plan uw woning te verkopen? Lees ook hoe wij omgaan met het virus in dit artikel en neem vervolgens gerust contact met ons op voor het inplannen van een waardebepaling. Wij komen nog steeds graag bij u langs, al is het uiteraard op gepaste afstand.