fbpx

Energielabel VERPLICHT bij advertenties

– 3 december 2020 –

Belangrijk! Vanaf 1 januari is een energielabel bij de verkoop van een woning verplicht. Dit was al even het geval bij oplevering, maar de vermelding ervan bij een advertentie was nog niet zo zeer nodig. Dit gaat vanaf 1 januari 2021 veranderen.

De nieuwe wettekst met betrekking tot het vermelden van het energielabel in advertenties (commerciële uitingen) luidt per 1 januari als volgt :

Degene die een gebouw te koop of te huur aanbiedt door middel van advertenties in commerciële media, vermeldt in die advertenties de energieprestatie-indicator van een geldig energielabel, bedoeld in artikel 2.1, achtste lid, dat is afgegeven voor dat gebouw, met uitzondering van gebouwen waarop artikel 2.1 niet van toepassing is.

Concreet gezegd: door deze wijziging zijn alle verkopers/verhuurders van een gebouw of een gedeelte hiervan verplicht de energieprestaties te vermelden in een advertentie. Hieronder vallen ook de social media, makelaar websites en dé woningwebsite: Funda.nl. Geen energielabel? Dan riskeer je vanaf 1 januari 2021 een boete. Zonde, want op dit moment zou je voor €1,– al klaar kunnen zijn.

Wat te doen:

Niet alleen wordt het energielabel verplicht, het aanvragen ervan wordt ook fix duurder. Via de website energielabelvoorwoningen.nl is het tot eind deze maand nog mogelijk om je definitieve label voor €1,– aan te vragen. Ondanks dat de wet verandert blijft deze gewoon 10 jaar geldig. Van plan om binnen 10 jaar te gaan verhuizen, vraag hem op tijd aan! Staat je woning nu in de verkoop, maar heb je geen definitief label? Ook dan, vraag hem op tijd aan!