fbpx

Hoe verkoop jij je woning in een afkoelende woningmarkt?

– 12 oktober 2022 –

Wie nog steeds de zelfde verwachtingen heeft van een verkoop als vorig jaar, zou weleens van een koude kermis thuis kunnen komen. Ja, we gaan het niet ontkennen: de woningmarkt is aan het veranderen. De inflatie, de rentestijging en verhoging van de energieprijzen zorgen voor veel onzekerheid en terughoudendheid bij kopers en dit merken verkopers.  Dit hoeft natuurlijk niet jouw verkoopplannen in de weg te staan. Hé, ook voor de huizenmarkt’gekte’ werden er gewoon woningen verkocht!

Toch begrijpen wij echt wel dat het ook jou wat onzeker kan maken. Funda heeft daarom een aantal tips op een rijtje gezet. 

Tip 1: Kies een slimme verkoopprijs

Houd bij het kiezen van de verkoopprijs rekening met de prijscategorieën op funda. Staat jouw huis te koop voor bijvoorbeeld 495.000 euro, omdat dit aantrekkelijker klinkt dan 500.000 euro? Bedenk dan dat jouw huis alleen wordt getoond aan mensen die zoeken tot 500.000 euro. Zet je je huis te koop voor 500.000 euro, dan bereik je óók mensen die vanaf 5 ton zoeken.

Goed om te weten: woningen in het goedkopere segment worden populairder. De groep zoekers op funda in de prijscategorie 100.000 tot 300.000 euro is gegroeid, terwijl de groep tussen 300.000 en 400.000 euro kleiner wordt. In de prijscategorie van één tot drie ton is de concurrentie onder kopers op dit moment dan ook groter dan in andere prijscategorieën.

Tip 2: investeer in een beter energielabel

We zien dat steeds meer huizenzoekers letten op het energielabel in de kenmerken van een woning op funda (66%) of het energielabel instellen als zoekfilter (14%). Het afgelopen kwartaal gebruikten zoekers het energielabelfilter ruim 260% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De meeste mensen filteren op energielabel A.

Heeft jouw huis een lager energielabel dan A? Dan kunnen we je geruststellen: de meeste mensen vinden de verkoopprijs van een woning nog altijd belangrijker dan de duurzaamheid. Makelaars krijgen gemiddeld ook meer contactaanvragen voor huizen met energielabel C en D dan voor huizen met label A en B.

Toch kan het lonen om een nieuw energielabel aan te vragen als je de laatste jaren bijvoorbeeld geïnvesteerd hebt in zonnepanelen of isolatie. Misschien valt jouw huis daardoor nu in een hogere labelklasse en dat kan gunstig zijn voor de verkoopprijs. Uit ons onderzoek blijkt namelijk óok dat consumenten een woning met een gunstig energielabel meer waard vinden dan een vergelijkbare woning met een ongunstiger label.

Tip 3: laat je huis extra opvallen op funda

Hoe hoger jouw woning in de zoekresultatenlijst op funda staat, hoe groter de kans dat zoekers hem zien. Wij kunnen dit positief beïnvloeden door je woning aan te melden met funda Compleet in plaats van funda Basis. En je huis nog meer laten opvallen met een Blikvanger. Zoekers zien dan drie foto’s in plaats van één. Bovendien kunnen wij hiermee een bijzondere eigenschap uitlichten. Is je huis bijvoorbeeld heel energiezuinig, dan is dat – zeker nu – een belangrijk voordeel om extra onder de aandacht te brengen. Staat je huis al op funda, is het mogelijk om je woning nog een extra boost te geven met bijvoorbeeld een Toppositie of Woning in beeld.

Heb je vragen en/of opmerkingen over het bovenstaande? Neem dan contact met ons op. Dit kan tijdens kantoortijden op het telefoonnummer 0180 – 200 000.

Bron: Funda.nl