fbpx

Hoe dan?!

– 22 september 2020 –

Het Kabinet stopt met woningbouw: ‘Besmettingen vinden vooral thuis plaats’. De verspreiding van het coronavirus vindt momenteel vooral in de thuissituatie plaats. Het kabinet gaat daarom stoppen met het bouwen van woningen. “Er zijn al veel mensen die geen huis kunnen vinden, maar we willen die positieve ontwikkeling een stimulans geven”, zegt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. “Als mensen geen huis hebben, kunnen ze ook niet thuis besmet raken.”

Je dacht toch niet dat het echt was he? Natuurlijk stopt het kabinet niet met het bouwen van nieuwe woningen! We kwamen deze tegen via de speld.nl. En eerlijk, een minuscule seconde dacht ik ook dat het waar was. Echter, zodra je ziet dat het een bericht van de Speld is kan je het niet meer serieus nemen. Goed verzonnen, dat wel. Want wat als zij echt zouden stoppen met bouwen?

Ondanks dit toch wel vreemde jaar, blijft er een flink tekort op de woningmarkt. De woningprijzen stijgen nog altijd en ook het vertrouwen, wat leek weg te zakken, is weer herstelt. Hoe kom je er als woningzoekende dan toch tussen? Hoe krijg jij die droomwoning in je bezit?! Tip: neem een aankoopmakelaar in de hand. Lees onderstaande punten om te weten te komen wat dit voor voordelen heeft.

1.Een gevoel van zekerheid bij verkoper

Zoals wel bekent, ben je vaak niet de enige kijker. Wanneer een verkoper meerdere biedingen binnen krijgt, is het kiezen van de juiste koper niet altijd even makkelijk. Wat doe je als het bod en de voorwaarden gelijk zijn? Een aankoopmakelaar kan dan net het zetje geven om met jou in zee te gaan. Het kan de verkoper een gevoel van zekerheid geven. Ook een aankoopmakelaar heeft er tenslotte belang bij om een goede deal te sluiten.

2. Voorbereid naar de bezichtiging toe

Voor de bezichtiging bereidt de aankoopmakelaar zich goed voor. In wat voor buurt ligt de woning? Wat voor type woning is het? Staan er nog meer van dit soort woningen in de verkoop? Is de vraagprijs realistisch? Hebben we te maken met erfpacht? Er wordt al een completer beeld van de woning gemaakt, voordat de aankoopmakelaar de woning überhaupt heeft gezien. Zo ga je beter voorbereid een bezichtiging in.

3. Met een aankoopmakelaar naast je zie je niet alleen wat je koopt, je weet het ook (snap je het nog?)

Hoewel jij de woning hebt uitgekozen, omdat je het er mooi uit vindt zien, kijkt een aankoopmakelaar verder. Een aankoopmakelaar heeft een onderzoeksplicht. Er komt o.a. een kadastraal, privaatrechtelijk en publieksrechtelijk onderzoek, evenals een eerste prijsonderzoek bij kijken. Zo ga je niet meer alleen op het mooie plaatje af, maar op het geheel.

4. Bouwkundige informatie

Wat voor vloer betreft de woning? Is die muur dragend? Is die scheur in de muur een probleem, moet ik me daarover zorgen maken? Om dat gehele plaatje van punt 3 af te maken, komen uiteraard de ‘fysieke’ details van de woning er nog bij. Vragen waar jij je misschien druk om maakt, terwijl de aankoopmakelaar je er tijdens de bezichtiging al direct een antwoord op kan geven. Of het antwoord je bevalt is natuurlijk een tweede, maar je hebt wel duidelijkheid en misschien is voor jou wel doorslaggevende informatie.

5. Hoe energiezuinig is de woning?

Iets wat de mensen steeds meer bezig houdt, is de energiezuinigheid van een woning. Ook hier kan de aankoopmakelaar je tijdens de bezichtiging meer over vertellen. Heeft de woning op dit moment een G label (niet zo best)? Misschien dat met een paar kleine aanpassingen de woning makkelijk naar een D label kan gaan. Laat je dus vooral niet afschrikken en kijk samen naar de mogelijkheden.

6. In actie komen

Tevreden? Verliefd? Vlinders in je buik? Hup, schakelen! Dan is het helemaal fijn als je aankoopmakelaar erbij is. Hij kan polsen hoe de interesse is en of er al eens is geboden. Hij vist hier en daar wat (op een professionele manier uiteraard) en zo weet hij hoe snel hij moet handelen en kan hij de waarde beter inschatten. Voordeel op voordeel!

Ben jij er nu van verzekerd dat de woning aan jou wordt toegewezen? Nee. Misschien zijn er meerdere aankoopmakelaars in de running of is er iemand die een bod uitbrengt wat compleet over de top is en blijkt de verkoper daar gevoelig voor te zijn. Maar het vergroot je kansen in ieder geval aanzienlijk!

Mogen wij de volgende keer met je mee?

Wil jij het bericht lezen van de speld.nl? Klik hier