fbpx

Kopen: hoe dan?

– 5 mei 2021 –

Gisteren hebben wij de vraag gesteld aan onze volgers wat zij eerst doen. Verkopen of kopen? De overgrote meerderheid koos voor kopen. Stiekem hadden wij dit al een beetje verwacht. De huizenmarkt is nu al een behoorlijke tijd oververhit en een woning KOPEN lijkt voor veel mensen onmogelijk. Ben jij er hier één van? Wat heb jij allemaal al extra geprobeerd om het toch voor elkaar te krijgen? Onderstaand een opsomming van dingen die wij tegenkomen:

  • Overbieden (en veel ook);
  • Bieden zonder voorbehoud van financiering;
  • Aankoopmakelaar inschakelen;
  • Persoonlijke brieven;
  • Op eigen houtje bij de verkopers langs gaan.

Van de laatste zijn wij niet zo’n voorstander en je zult misschien begrijpen dat de verkoper er, over het algemeen, ook niet heel blij mee is. Doe dit dan ook maar niet. De verkoper schakelt een makelaar tenslotte niet voor niks in bij het verkopen van de woning. Even langs rijden, fietsen of lopen zonder aan te bellen is daarentegen wél een aanrader, want zo kun je direct zien of de buurt je ook bevalt.

De andere vier zien wij ook in combinatie langskomen. Is dit dan DE manier? Ja en nee. Lekker duidelijk he?

Overbieden

‘Hoeveel moet ik overbieden om kans te maken?’ Kijkers vragen dit ook aan ons als ze bij een woning (van ons) een bezichtiging hebben gehad. Wij mogen hier helaas niks over zeggen. Wij werken, in dit geval, in het belang van de verkoper. Wij kunnen hierin adviseren, wanneer je bij een andere woning bent geweest (zie kopje: aankoopmakelaar inschakelen), maar weten doen wij het ook niet. Echter kunnen wij wel wat meer onderzoeken dan jullie zelf en zijn wij thuis in deze oververhitte markt. Hierdoor kunnen wij veel meer richting geven. Onthoud wel altijd één ding: wat vind jij de woning waard? Ben jij nog steeds net zo gelukkig met de woning als je 40.000 euro meer hebt moeten betalen?

Bieden zonder voorbehoud van financiering

Dit kan tricky zijn. Ben je al bij een financieel adviseur langs geweest? Weet jij precies wat je kunt lenen? Dan is dit wel een optie, maar overleg dat heel goed met je adviseur! Je wil na het ondertekenen van de akte en de drie dagen bedenktijd er echt niet achter komen dat het alsnog niet lukt om de financiering rond te krijgen. Mocht je nog niet weten wat je kan lenen, neem dan gerust eens contact met ons op. Wij hebben korte lijnen met hypotheekadviseurs die jou verder kunnen helpen. Beter nog: doe dit sowieso voordat je de huizenmarkt opgaat. Dit voorkomt teleurstelling(en).

Aankoopmakelaar inschakelen

Zeker doen! Nu denk jij: ‘Ja natuurlijk, je bent zelf een makelaar en dat verdient centen.’ Zou dat voor ons echt de enige reden zijn? Waarom zijn wij makelaar? Waarom zit jij vandaag op je werk? Alleen voor het geld of vind je het ook leuk? Wij doen ons werk graag. Allemaal, stuk voor stuk, binnendienst en buitendienst. Wij houden van ons werk en zien het als een uitdaging om voor jou die ene woning te kopen. En lukt dit niet? Dan zoeken we gewoon verder. Geen reden dus om geen aankoopmakelaar in te schakelen. Kijk voor meer informatie over wat wij voor jou kunnen betekenen op deze pagina.

Persoonlijke brieven

Ook dit zien we voorbij komen. ‘Wanhoop’ brieven en dat snappen we. De reden waarom iemand de woning wilt, waarom de bieder het nodig heeft en waarom de verkoper echt voor hem of haar moet kiezen. Werkt het? Soms wel, soms niet. De bovenstaande 3 opties zijn nou eenmaal erg aantrekkelijk voor een verkoper. En eerlijk is eerlijk, dat is ook wel weer te begrijpen.

Conclusie: blijf bij jezelf. Blijf realistisch, hoe moeilijk dat soms ook is. Ga bij een financieel adviseur langs en schakel een aankoopmakelaar in. Als jij het allemaal even niet meer weet, zijn wij er om je te adviseren en ervoor te zorgen dat jij er weer met goede moed tegenaan durft te gaan. Gegarandeerd succes? Als jij dat kleine stukje geluk, wat er nog bij komt kijken, ook mee heb: zeker! Hoe dan ook kom jij er vroeg of laat achter dat dit bovenstaande het allemaal waard is en plof jij, vroeg of laat, aan het einde van de dag neer op je nieuwe bank in je nieuwe huis.