fbpx

Open Huizen Dag – TIPS!

– 22 september 2022 –

“Ik doe mee aan de Open Huizen Dag, maar heb geen idee van hoe, wat en wanneer!”

Hi verkoper! Geen zorgen, want natuurlijk stomen wij je klaar voor je eerste job als ‘makelaar’. Jij gaat bezichtigingen doen met geïnteresseerden voor je eigen woning  (misschien zelfs met de nieuwe bewoner(s)…) Natuurlijk kan dat best spannend zijn, maar wie kent jouw woning beter dan jij zelf? Hier voel jij je thuis, nietwaar? Dus rustig aan, dit gaat helemaal goed komen.

Onderstaand een aantal tips die ervoor zorgen dat jij helemaal bezichtiging ready bent. En heb jij alsnog meer vragen? Neem dan contact op met ons kantoor en wij helpen je graag verder! Let op: het zijn tips, geen vereisten 😉

 1. Ruim op
  Een open deur, maar: niemand houdt van rommel. Een potentiële huizenkoper al helemaal niet, want die moet door zo min mogelijk ‘ruis’ heen hoeven kijken om zichzelf er te zien wonen. Zorg er dus voor dat je woning helemaal is opgeruimd. Een eerste indruk maak je immers maar een keer. Extra tip: check halverwege de openhuizendag of er er ondertussen geen troep is ontstaan. De (stille) vaatwasser laten draaien om de lege kopjes koffie weg te werken, is geen gek idee.
 2. Zorg voor ruimte
  In het verlengde daarvan: voor ‘grote rommel’ doe je er verstandig aan om voor de NVM Open Huizen Dag een opslagbox te huren. Of familie/vrienden/buren met een flinke garage even lief aan te kijken. De tafeltennistafel op zolder en de ongebruikte stoffige hometrainer op de logeerkamer haal je het beste weg. Dat zorgt voor een groter ogende ruimte en dat is precies waar kijkers van houden.
 3. Kleine klus, groot verschil
  Een kleine opknapbeurt kan een groot verschil maken. Waarschijnlijk kun je dat gewoon zelf. Denk bijvoorbeeld aan de muur in de keuken die ooit wit was; een likje is zo gedaan. En schroef ook die loszittende deurklink even vast.
 4. Zorg voor rust
  Op een openhuizendag is de kans groot dat kijkers met z’n tweeën of meer komen. Je doet er daarom goed aan om je kinderen en huisdieren onder te brengen bij vrienden of familie. Dat zorgt voor een veel rustiger sfeer, wel zo prettig.
 5. Een schoon huis verkoopt beter
  Een lap over de ramen, een schone wc-bril (zorg dat er voldoende toiletpapier klaarligt!), geen stofnesten in de hoek en ook geen kranten op tafel. Een schoon en opgeruimd huis doet het goed bij de kijker. Ook hier geldt: check halverwege de dag hoe je huis erbij staat. Als het regent, dweil de gang tussendoor.
 6. Neutraliseer je huis
  Niemand verwacht een VT Wonen-huis waar geen spoortje karakter in te ontdekken is, maar breng het persoonlijke een tikje terug: geen kindertekeningen, muren vol foto’s of opgevouwen ondergoed in het zicht.
 7. Vieze geurtjes zijn taboe
  Wie kent hem niet: het cliché van de appeltaartgeur tijdens een bezichtiging. Lekker, maar dat hoeft echt niet. Wat wel handig is: minder prettige geurtjes verwijderen. Zoals de vuilniszak verschonen, de kattenbak schoonmaken en asbakken legen.
  Tip: check hoe je met geur kijkers kunt beïnvloeden
 8. Leid rustig rond
  Bezoekers willen zich geen nummer voelen. Dus ook al is het drukker dan verwacht , neem de tijd voor iedere potentiële koper. Leid het liefst maximaal één persoon (of stel) tegelijk rond, zodat er rustig kan worden geobserveerd en er tijd is voor vragen. Heb je een partner, splits dan de bezoekers onderling op.
 9. Bezichtiging? Geen afleiding dus
  Zorg dat het niet te lawaaiig is tijdens de rondleiding. Eventuele andere bezoekers zorgen al voor geroezemoes, dus laat de tv en radio uit. Een zacht achtergrondmuziekje mag. Houd je telefoon in je zak, ook die leidt af.
 10. Vertel niet teveel
  Wees enthousiast en hartelijk, maar houd het zakelijk. Liegen hoeft niet, alles vertellen ook niet. Verkoop je het huis vanwege een scheiding? Er is geen reden om dat te verbloemen, als men daarnaar vraagt, maar laat details over je ex achterwege.

Heel veel succes!!

Bron: Funda.nl