fbpx

Prinsjesdag 2020

– 17 september 2020 –

Zo, Prinsjesdag is weer achter de rug! Viel het mee? Viel het tegen? Dat het allemaal een beetje anders is dan anders was niet alleen te zien, maar ook te horen. We leven momenteel in een vreemde tijd, maar er waren absoluut ook positieve woorden. Graag zetten we voor jullie de veranderingen m.b.t. huizen kopen, huizen verkopen en huizenbezit op een rijtje.

 

De overdrachtsbelasting 

Deels iets wat we al wisten, maar er blijkt meer te zijn. De overdrachtsbelasting, op dit moment 2%, komt te vanaf 2021 te vervallen voor starters tot 35 jaar. Maar, wat blijkt, niet alleen voor starters! Ook iedereen die een woning bezit en jonger is dan 35 jaar zal komend jaar gespaard worden wanneer er een nieuwe woning wordt aangekocht. Is toch mooi meegenomen. Voor iedereen die een woning koopt, maar er vervolgens niet zelf gaat wonen (belegging) heeft wel een beetje pech, want voor hen gaat de overdrachtsbelasting juist omhoog naar 8%.

 

Tweeverdieners kunnen meer lenen

Tweeverdieners die een huis willen kopen gaan er eveneens op vooruit. Waar het tweede inkomen dit jaar voor 80% kon worden meegenomen in de berekening voor de maximale hypotheek, zal dit (mogelijk) gaan veranderen naar 90%. Mogelijk, want of dit door gaat zal in november pas bekent worden gemaakt.

 

Studieschulden

Je kan niks kopen, want je studieschulden zijn te hoog. Niet iedereen weet dit, maar schulden/leningen hebben een groot effect op je maximale hypotheekbedrag. Ook dit gaat mogelijk veranderen. Om de grootte van het effect door schulden/leningen te bepalen, rekenen geldverstrekkers nu met een vaste wegingsfactor. Deze is afhankelijk van wanneer je je studieschuld bent aangegaan. Volgend jaar wordt deze factor gekoppeld aan de gemiddelde rente over jouw studieschuld. Door de lage rentestand valt dit gunstig uit voor voormalige studenten die nu een huis willen kopen.

 

Spaargeld

Je bent al jaren aan het sparen voor een huis, maar ieder jaar komt de belastingdienst om de hoek, omdat je “te veel” spaargeld hebt. Oftewel: je mag betalen, omdat je zo lekker bezig bent. Deze grens ligt op dit moment nog op € 30.846,– per belastingplichtige. Dit gaat omhoog! Vanaf 2021 betaal je pas belasting bij een vermogen groter dan € 50.000,–. Je kunt dus meer belastingvrij sparen.

 

De belangrijkste wijzigingen voor huizenbezitters.

Bezit je op dit moment al een koophuis, dan is er goed en minder goed nieuws.

 

De WOZ-waarde gaat omhoog

Dat de waarde van je woning stijgt is fijn, maar wanneer je WOZ-waarde het zelfde doet ben je er helemaal niet zo blij mee. Van deze waarde zijn namelijk verschillende belastingheffingen afhankelijk, zoals de waterschaps- en de onroerendezaakbelasting. Ook de Belastingdienst is geïnteresseerd in de WOZ-waarde van je huis. Het bedrag dat de Belastingdienst bij je inkomen optelt in je belastingaangifte, is hier namelijk afhankelijk van.

 

Eigenwoningforfait daalt

De WOZ-waarde gaat misschien verder omhoog, maar er is wel positief nieuws over het eigenwoningforfait. Deze bijtelling is voor de meeste huiseigenaren nu 0,6% over de WOZ-waarde. In 2021 zakt dit percentage naar 0,5%. Je eigenwoningforfait kan dus lager worden, ook als de WOZ-waarde van je huis stijgt. Dan valt de WOZ-waarde stijging ineens weer mee.

 

Hypotheekrente aftrek gaat omlaag

Heb je een koophuis en is je bruto inkomen hoger dan € 68.507, dan geniet je in 2021 van minder fiscaal voordeel over de betaalde hypotheekrente. Dit jaar mag je de hypotheekrente nog aftrekken tegen een tarief van 46%; in 2021 zakt dat naar 43%.

 

Energielabel wordt duurder

Ook dit hebben wij al eerder dit jaar aangekaart. Terwijl je dit jaar nog een energielabel kan regelen voor een paar euro, wordt dat volgend jaar wel anders! Vanaf 2021 moet er een keurder bij je woning langskomen om je label vast te stellen. Logischerwijs kost dit meer dan dat je het ‘even tussen neus en lippen door’ zelf via internet regelt. Je kosten zijn hierdoor niet een paar euro maar een paar honderd euro. Tip: denk jij binnen nu en 10 jaar te gaan verhuizen, vraag dan dit jaar nog je energielabel aan!

 

Bron: Funda.nl 

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Wij beantwoorden ze graag.
Neem even contact met ons op.