– 23 juli 2020 –
We zijn nog net zo gek…. op huizen kijken en kopen en verkopen als voor de coronacrisis. Dat blijkt tenminste uit de positieve cijfers van het tweede kwartaal van 2020! Geloof het of niet, maar Funda.nl heeft inmiddels weer gemiddeld 77 miljoen bezoekers per maand. PER MAAND! En dan mochten ze in mei zelfs pieken met 80 miljoen. De huizenmarkt lijkt hierdoor alles behalve ingezakt. Om deze woorden nog wat sterker te maken pakken we ook direct het bericht van de NVM erbij. Zij melden dat er voor 52% van de woningen die verkocht zijn in het tweede kwartaal van 2020 meer is betaald dan de vraagprijs. Hoewel er wel degelijk minder aanvragen zijn voor bezichtigingen, zijn mensen dus nog steeds bereid te overbieden om de gewenste woning te bemachtigen. De prijs van de gemiddelde verkochte woning bedraagt hierdoor € 335.000, dat is 8,8% meer dan een jaar geleden. En we hebben nog meer cijfertjes, check onderstaand! We like it!
Volgens de NVM:
Het tweede kwartaal bestaande woningbouw in cijfers:
- de NVM-makelaars verkochten ruim 37.600 bestaande koopwoningen;
- er stonden halverwege het 2e kwartaal 2020 slechts 33.500 woningen te koop;
- een potentiële koper kon uit 2,7 woningen kiezen (krapte-indicator), wat betekent dat er sprake is van een zéér krappe markt. In 2020 is de woningmarkt krapper dan ooit eerder deze eeuw;
- er zijn bijna 2% woningen minder te koop gezet;
- de looptijd van verkochte woningen bedraagt 28 dagen;
- de looptijd van de in aanbod staande koopwoningen is 98 dagen. Daarmee staat de te koop staande woning voor het eerst sinds 2002 gemiddeld minder dan 100 dagen te koop.
Makelaars signaleren dat er de laatste maand veel vraag was naar grotere woningen. Het duurdere segment lijkt hiervan te profiteren en dan gaat het vooral om twee-onder-één-kapwoningen en vrijstaande woningen. Deze huizen worden opvallend snel verkocht.
Lana Gerssen, voorzitter vakgroep Wonen: “We merken dat senioren minder makkelijk hun woning te koop zetten, waardoor de doorstroming belemmerd wordt. Ook de verhuur van duurdere woningen loopt wat minder makkelijk, evenals de verkoop van dure appartementen en woningen waar nog veel aan moet gebeuren. Daarnaast merken we dat ondernemers en zzp-ers meer moeite hebben met het verkrijgen van financiering van een nieuwe woning”.
Trek naar platteland
Het gevolg van de coronacrisis is dat er veel thuis wordt gewerkt. Het zou de behoefte hebben opgewekt om landelijker te willen wonen. Weg uit de stad, naar een huis met een tuin en een extra (werk)kamer. NVM heeft die bewering nader onderzocht en concludeert dat corona deze ontwikkeling lijkt te versterken maar deze is niet nieuw.
In provincies als Gelderland, Drenthe en Friesland is weliswaar een lichte stijging te zien van het aantal mensen dat afkomstig is uit de Randstad. Maar deze ontwikkeling is al sinds 2013 gaande. Makelaars geven desgevraagd aan dat er wel meer vraag is naar een extra werkkamer, een balkon of tuin.
Bron: NVM.nl