fbpx

Wat voor effect heeft Corona op de huizenmarkt?

– 7 april 2020 – 

Is het verstandig om ons huis nog te verkopen? Krijg ik nog wel een goede prijs voor mijn huis? Is dit een goed moment om een bod uit te brengen? Kan ik nog wel bezichtigen? En hoe gaat dat in zijn werk?

Het Covid-19-virus zorgt voor veel onrust en veel vragen. Ook op de huizenmarkt merken wij dat mensen met vragen zitten. Dat begrijpen we en is logisch. Ook voor ons is het lastig te zeggen wat er de komende weken (maanden?) gaat veranderen en of er wel wat gaat veranderen. Maar we houden de ontwikkelingen scherp in de gaten en overleggen veel met elkaar en onze opdrachtgevers. Samen houden we het hoofd koel. 

Goed nieuws

Goed nieuws, want nog steeds zien we veel vraag naar woningen de verkopen gaan (aangepast) gewoon door. Natuurlijk is hierbij de kanttekening dat het geheel aan uw persoonlijke situatie afhangt of het een goed idee is om een woning te (ver)kopen. 

Belangrijker dan ooit dus om samen goed te kijken wat wijsheid is in uw specifieke geval. Daar nemen we nu extra de tijd voor. 

Veelgestelde vragen

We beantwoorden hieronder graag een aantal veelgestelde vragen om u voorzichtig inzicht te geven in de markt. Nogmaals: er is niet 1 algemeen advies voor (ver)kopers dus neem vooral contact op. We staan voor u klaar, we zijn gewoon bereikbaar!

1. Zijn mensen nog bezig met (ver)kopen?

Ja. Uit een onderzoek van Funda blijkt dat mensen, kopers en verkopers, wel iets terughoudender zijn (resp. 36% om 24%). Iets minder mensen zoeken online naar huizen of een makelaar (-23% aldus Funda).

2. Wat doen de huizenprijzen?

De huizenprijzen zijn vooralsnog redelijk stabiel. Ze bleven het afgelopen jaar stijgen. De Rabobank verwacht dat die stijging iets afvlakt door de coronacrisis, maar voorziet nog geen daling.

3. Gaan verkopen nog door?

Ja, transacties gaan vooral door. Het aantal koopcontracten dat wordt getekend, nam afgelopen 2 weken met maar een kleine 3% af (aldus Funda).

4. Verlopen (ver)koopprocessen nu sneller of trager?

Kopers willen snel schakelen, brengen snel een bod uit. Dat was echter voor de crisis al het geval, er is immers weinig keuze qua aanbod, je moest er al flink bovenop zitten. Ook verkopers lijken sneller te willen schakelen. We horen minder vaak “laten we het nog even afwachten” en “we slapen er nog een paar nachtjes over”. Zekerheid is voor de verkoper op dit moment belangrijker geworden. 

5. Wordt er vaker verkocht op voorbehoud van financiering?

Nee, juist het omgekeerde. Niet alleen verkopers willen zekerheid, dit geldt ook voor kopers. Duidelijk inzicht in hun financiën en weten wat de mogelijkheden zijn. Dit zorgt ervoor dat geboden kan worden zonder voorbehoud en het proces soepel kan verlopen. 

6. Komen er nog nieuwe huizen op de markt?

Ja, het aanbod loopt door. De afgelopen weken kwamen er zelfs iets meer huizen op de markt dan daarvoor (een stijging van 7%). Mensen met verkoopplannen, zetten deze dus door.
Wij zien het ook. Het voorjaar is een goede tijd om een huis te fotograferen, op de markt te brengen en te verkopen. Dat is nu niet anders.

7. Gaan bezichtigingen door? En zo ja, hoe dan?

Ja, bezichtigingen gaan door. Wel anders dan we gewend zijn, volgens de richtlijnen van het RIVM. Hoe we dat precies doen ziet u hieronder. 

8. Komen er nog wel mensen kijken?

Zeker, wel iets minder. Voor de coronacrisis was de markt al krap. Weinig aanbod, veel vraag. Kijkers waren vaak al heel serieus. Dat is nu nog zo. De geïnteresseerden die komen, willen direct handelen. Dat betekent iets minder, maar wel heel vruchtbare bezichtigingen.

9. Ik wil mijn huis verkopen na de crisis, wat kan ik vast doen?

Ook als het voor u nu niet het moment is om te verkopen, is het verstandig om uw huis vast verkoopklaar te maken, te fotograferen en alles vast compleet te maken. Dan kunnen we zodra het moment zich aandient, snel schakelen. U heeft nu wellicht tijd om klusjes in huis te doen, puntjes op de i te zetten. Het weer is nu mooi, doe daar uw voordeel mee! Het voorbereidend werk kan nu heel goed gedaan worden.

10. Wat doet de hypotheekrente?

De hypotheekrente is de afgelopen weken gestegen, naar 1,63% (totaalgemiddelde, aldus de hypotheekshop). Hypotheek oversluiten? Als u een offerte aanvraagt, is deze vaak tot 6 maanden geldig. Het kan dus verstandig zijn nu offertes aan te laten vragen met de huidige rentestand voor het geval de rente verder stijgt. De Hypotheekshop Barendrecht staat voor u klaar.

11. Hoe zit het met nieuwbouw?

De realisatie van projecten gaat door.  Met onze nieuwbouw updates via social media en onze eigen website houden we u op de hoogte over nieuwe en lopende projecten.

Vragen? Bel vooral!