fbpx

We staan als een huis – UPDATE

– 17 juni 2020 –

Er gaan heel wat voorspellingen en roddels rond wanneer het gaat over de huizenmarkt. Blijft het groeien, blijft het stabiel, stort de markt in? Wij houden ons liever vast aan de feiten. En de feiten zorgen ervoor dat wij ons tot op heden echt niet druk maken. De NVM heeft onlangs weer alles op een rijtje gezet en komt met het volgende artikel:

Het aantal woningen dat de afgelopen maand te koop is gezet, blijft stabiel. Dit waren er wekelijks circa 4.000 terwijl in de periode voor de intelligente lockdown het wekelijks gemiddeld 3.000 woningen waren. Ook de verkoop loopt goed door: de afgelopen week werden er 3700 woningen verkocht. Niet eerder in 2020 waren er dat in een week zoveel. Met name de verkoop van woningen in de hogere prijsklassen is aangetrokken. Dit blijkt uit recente cijfers van de NVM.

Waar in de eerste maand van de crisis slechts 12% van de verkopen een woning was van 500 duizend of meer, in de afgelopen maand was dit 17%. Er werd ook meer verkocht in deze prijsklassen dan een jaar eerder. Vergelijken we de verkoopcijfers (dus in alle prijsklassen) met exact een jaar geleden, dan is een duidelijke dip zichtbaar sinds het moment dat de lockdown werd aangekondigd.

De markt is inmiddels aangetrokken en momenteel liggen de verkopen weer op hetzelfde niveau als in 2019. “Dit zijn data van nú en niet die van een toekomstige huizenmarkt, laat dat duidelijk zijn”, aldus voorzitter Onno Hoes. “Op basis van deze feiten nemen we nadrukkelijk afstand van negatieve voorspellingen. Bij de aan- en verkoop van een woning denkt de consument niet in korte maar in langere termijn. En die biedt houvast om vertrouwen te hebben dat het kopen van een woning verantwoord is”.

Aantal te koop gezette woningen

 

Aantal verkochte woningen

Noot: de balk geeft het aantal te koop gezette woningen in de betreffende week, de oranje lijn is het weekgemiddelde van de 4 weken voor Corona. Alle verkochte woningen, zijn verkocht onder voorbehoud.

Aantal verkochte woningen

Bron: NVM